زیره کرمان
نوشته شده در تاریخ ۹۳/۰۴/۱۴ | مرتبط با : آشنایی با استان کرمان, سوغاتی های کرمان | 854 views

زیره کرمانی گیاهی است که خاصیت فوق العاده دارویی و غذایی دارد و موثرترین وسیله برای دفع نفخ شکم است.
زیره سیاه یا زیره کرمانی گیاهی است که ریشه آن هم معطر و شیرین است. ساقه های آن کلفت و به شکل پای غاز است که در ابتدا راست است و بعد شاخه شاخه می شود و تا پنجاه سانتیمتر ارتفاع پیدا می کند.

گل های زیره سفید یا سرخ رنگ است که میوه آن به شکل زیره از آن پیدا می شود و خیلی معطر است. اگر دانه زیره را در دست بگیرید و به آن نگاه کنید خواهید دید که دارای پنج خط کناره نازک است.
نام زیره در زبان های اروپایی از اسم فارسی قدیمی آن گرفته شده است زیرا در ایران باستان به زیره (کرویا) می گفته اند.

● تاریخچه زیره
زیره از ادویه ای است که انسان های ماقبل تاریخ آن را مصرف می کرده اند. دلیل این ادعا این است که زیره را در خانه های دریاچه ای که مردم ماقبل تاریخ در آن سکونت داشته اند پیدا کرده اند. یونانی ها و رومیان از خواص آن بی اطلاع بوده اند ولی آن را مصرف می کرده اند. ابن بیطار طبیب عرب آن را می شناخته و مصرف آن را برای دفع نفخ شکم تجو ز می کرده است.

سنت هیلاگارد خواص و مزایای زیادی برای زیره تشخیص داده و عقیده داشته است که زیره نفخ شکم را برطرف کرده و خروج ادرار را زیاد می کند. کرم های روده را دفع کرده و معده را تقویت می کند و تب را از بدن دور می سازد. در انگلستان زیره شهرت زیادی دارد چنانکه شکسپیر در یکی از داستان هایش، پهلوان داستان را دعوت می کند که سیب درختی را با زیره بخورد تا از نفخ شکم خلاص یابد.

● خواص درمانی زیره
از زمان های بسیار قدیم، زیره جزو چهار تخم گرم وارد ترکیبات دارویی برای درمان بیماری ها شده است. زیرا تخم زیره دارای خواص تقویت کننده، هضم کننده، کرمکش، ضد ثقل، ضد نفخ و ضد قولنج کودکان و ضد تب و عارضه «بلعیدن هوا» بوده است و بهترین طریقه استعمال آن، دم کردن آن است که تخم زیره را در آب جوش دم کرده مینوشند.

و مقدار مصرف آن هم یک قاشق قهوه خوری در یک فنجان آب جوش بوده است که بعد از هر غذا مصرف میشود و یا اینکه عرق آن را میگرفتهاند و مصرف میکردهاند، عرق زیره در هندوستان و پاکستان کنونی مصرف زیادی دارد.

● خواص غذایی زیره
رومیان باستان زیره را مثل یک سبزی می خوردند و مخصوصا ریشه آن را چون شیرین بود مثل هویج مصرف می کردند و دانه زیره را که بسیار معطر بود در سوسه ای معروف آپسیوس مصرف می کردند.

ژول سزار امپراتور روم عقیده داشت که ریشه های زیره سربازان والریس را از مرگ در اثر گرسنگی نجات بخشید.
کشورهای شمال اروپا هم از زمانهای بسیار طولانی زیره را می کاشته اند و آن را مثل سبزی مصرف می کرده اند، ریشه آن را مثل هویج می خورده اند و برگ های تازه آن را در سالاد مصرف می کرده اند.

دانه های زیره را مثل ادویه در کشورهای شمال اروپا و اروپای مرکزی در سوپ، راگو و کلم شور (شو کروت) مصرف می کرده اند. در آلمان و هلند پنیر مخصوصی از زیره می ساختند که هنوز شهرت قدیمی خود را حفظ کرده است. زیره را در آلمان، مجارستان و قفقاز به نان می زنند و نان های قندی و شیرینی های سنتی مخصوصی در این کشورها از زیره تهیه می کنند.

در انگلستان یکی از آداب آشپزی معروف اکسفورد این است چند دانه تخم زیره در سیب درختی فرو کنند و آن را در کوره بپزند و به عنوان دسر مصرف نمایند.
در فرانسه نقل مخصوصی از زیره درست می کنند که سالیان دراز به این طرف این نقل معروفیت زیادی دارد.


نام شما *
ایمیل * (نمایش داده نمی شود)
سایت شما

copyright © 2021 , Kermaniec.IR