قوتو (قاووت یا قووتو)،سوغاتی معروف و پر خاصیت کرمانی
سوغاتی های خوراکی کرمان پر خواص و بسیار خوشمزه هستند. یکی از پرطرفدار ترین سوغاتی های خوراکی کرمان قوتو یا قووتو است. این خوراکی خوشمزه به شکل پودر است و از مخلوطی از ادویه ها و گیاهان و آجیل ها تهیه می شود. در ادامه با این سوغاتی بسیار خوشمزه بیشتر آشنا خواهیم شد.
قاووت که در لهجه کرمانی «قووتو» نامیده میشود،از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود. معمولاً رسم است هنگامیکه خانمی زایمان میکند جهت تقویت به او قاووت میدهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی میکنند. این مقاله به بیان ویژگیها و برخی خواص قاووت میپردازد.
از مهم ترین ترکیبات قووتو (به شکل بو داده و پودری) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تخم آفتابگردان
- بذر جو
- تخم خرفه
- بذر کاهو
- بذر کنف یا شاهدانه
- بذر کتان
- مورد دانه
- سیاه دانه
- تخم گشنیز
- دانه خشخاش
- کنجد
- هل باد
- هل رسمی
- فلفل سیاه
- قهوه و شکر
خواص مواد تشکیل دهنده قوتو (قووتو) :
- تخم خرفه: دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو
- تخم گشنیز: طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم
- بذر کتان: طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست
- بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماریهای قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول
- بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتیهای کبد و خواب آور
- هل: طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی
- سیاه دانه: طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم
- تخم آفتابگردان: مدر و به علت دارا بودن ویتامین A مفید برای قوه بینایی
- کنجد: طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید
- مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماریهای مجاری تنفسی
- بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب
- فلفل سیاه: طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت
- قهوه: طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویتکننده و موثر در درمان بیماریهای ریوی، حصبه و…
- دانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، مخدر، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال
انواع قووتو (قاووت یا قوتو)
قووتو انواع مختلفی دارد و نام هر یک نیز متفاوت است اما اصلی ترین آن قهوه ای رنگ می باشد و شامل ۴۰ نوع گیاه و آجیل و ادویه مختلف است. برخی از این مواد را بایستی ابتدا بو داده و سپس با یکدیگر مخلوط و آسیاب کرد، همچنین یک نوع آن ترکیب نخود، نارگیل و شکر است و نوع دیگر به جای نخود از پسته استفاده میشود اما معروفترین و کاملترین نوع قوتوی کرمان قهوهای رنگ و اغلب شامل قهوه، شکر، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز، روپاس، سیاه دانه، هل باد، هل رسمی، موردانه، کنجد و تخم کاهو است.
آشنایی با قوتو ,
آشنایی با قووتو ,
انواع قوتو ,
خواص قاووت ,
خواص قاووت کرمان ,
خواص قوتو ,
خواص قوتوو ,
طرز تهیه قاووت ,
طرز تهیه قوتو ,
طرز تهیه قووتو ,
قاووت ,
قاووت چیست ,
قاووت کرمان ,
قاووت گیاهی ,
قوتو ,
قوتو چهل گیاه ,
قوتو چیست ,
قوتوو گیاهی ,
قووتو ,
قووتو چیست ,
قووتو کرمان